ul. Panewnicka 250, 40-773 Katowice
+48 606 400 796
biuro@austriackiewina.pl

Grüner Veltliner
weißer Adler

Gatunek/rodzaj – Grüner Veltliner (100%)
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: 12,5 % - alkohol, 4,0 g/l – pozostałość cukru, 5,3 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Hollenburg, Wetterkreuz
Podłoże: konglomerat, łupkowe, wapienne, humus.
Wiek winorośli: 10-20 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w stalowych zbiornikach z kontrolowaną temperaturą.
Charakterystyka: kolor jasny, żółto-zielony. Typowo przyprawowo-pieprzowy aromat smakowy z bukietem ziołowym.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 8 - 10 °C
Serwowanie: bardzo dobrze pasuje do zimnej płyty, dań mięsnych, jak i rybnych.