ul. Panewnicka 250, 40-773 Katowice
+48 606 400 796
biuro@austriackiewina.pl

Cuveé Katharina

Gatunek/rodzaj – Cuveĕ z Zweigelt- Merlot-Cabernet Sauvignon

Rok produkcji: 2013

Analiza składu: 13,5 % - alkohol, 1,0 g/l – pozostałość cukru, 5,0 g/l – kwas

Zamknięcie: zakrętka

Miejsce uprawy: Hollenburg, Wetterkreuz

Podłoże: konglomerat, łupkowe, wapienne, humus

Zbierane ręcznie, fermentacja owoców w całości, tzn. ze skórą, co gwarantuje piękny kolor, dobry aromat, taninę. Następnie przechowywane jest przez 12 miesięcy w drewnianych beczkach.     

Charakterystyka: typowy smak barrique i wiśni. Delikatna tanina dobrze powiązana z drzewem.

Idealny czas pożycia: teraz i za 10-15 lat.

Temperatura spożycia: 14 - 16 °C

Serwowanie: do pieczeni mięsnej, dziczyzny, jak również do twardych serów.