ul. Panewnicka 250, 40-773 Katowice
+48 606 400 796
biuro@austriackiewina.pl

St. Laurent

Gatunek/rodzaj: St. Laurent (100%)
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: - 13,0% – alkohol, 3,9 g/l – pozostałość cukru, 5,4 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, na dużej powierzchni góry Göttweig.
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus
Wiek winorośli: 20-40 lat
Zbierane ręcznie. Fermentacja owoców ze skórką dla uzyskania koloru, aromatu i taniny. Potem przechowywane przez 12 miesięcy w drewnianych beczkach.
Charakterystyka: delikatny aromat czerwonych winogron, malin i wiśni. Delikatny, owocowy smak, który długo utrzymuje się w ustach.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 14 - 16 °C
Serwowanie: bardzo dobrze pasuje do dziczyzny, jak również do pasztetu z dzika.