ul. Panewnicka 250, 40-773 Katowice
+48 606 400 796
biuro@austriackiewina.pl

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Gelber Muskateller Sparkling Wino musujące

Gatunek/rodzaj – Gelber Muskateller (100%)
Rok produkcji: 2016
Analiza składu: 12 % - alkohol, 2,8 g/l – pozostałość cukru, 7,5 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, dookoła góry Göttweig.
Podłoże: konglomerat, łupkowe, wapienne, humus
Wiek winorośli: 10-20 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, kontrolowany proces fermentacji w stalowych zbiornikach.
Charakterystyka: pełny, owocowy smak, świeży, muskatowy; wino musujące.
Idealny czas pożycia: 2017 – 2018
Temperatura spożycia: 7 - 9 °C
Serwowanie: ogólnie pasuje do wszystkiego – posiłki, desery, idealny do przygotowywania koktajli (Szampan - Orange albo Klv Royal).

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Frizzante Rosé

Gatunek/rodzaj: Zweigelt
Rok produkcji: 2016
Analiza składu: - 11,5% – alkohol, 7,2 g/l – pozostałość cukru, 7,0 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, na dużej powierzchni Góry Göttweig
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus
Wiek winorośli: 20-40 lat
Zbierane ręcznie, fermentacja owoców w całości, tzn. ze skórą, co gwarantuje piękny kolor, dobry aromat. Następnie przechowywane jest przez 12 miesięcy w drewnianych beczkach.
Charakterystyka: Frizzante jest połączeniem musującego aromatu truskawkowego z lekkim zapachem kwiatu bzu. Zawiera pełny bukiet – aromatyczny i odświeżający.
Idealny czas pożycia: 2017 – 2018
Temperatura spożycia: 7 -9 °C
Serwowanie: idealne jako musujący aperitif. Pasuje zarówno do dań z grilla jak i do owoców morza.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Grüner Veltliner Kogl

Nazwa: Taurus
Gatunek/rodzaj: Gruner Veltliner
Rok produkcji: 2015, 2016
Analiza składu: - 12,5% – alkohol, 3,0 g/l – pozostałość cukru, 6,6 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Hollenburg, Wetterkreuz
Podłoże: łupkowe, wapienne, humus
Wiek winorośli: 20-40 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w stalowych zbiornikach, z automatyczną kontrolą temperatury.
Charakterystyka: żółto-zielony kolor, dobry zapach, aromat jabłkowy, bardzo owocowy, lekki do picia. Pikantna, aromatyczna nuta.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2018
Temperatura spożycia: 8 -10 °C
Serwowanie: obiadu, zimnej płyty, ryby, drobiu.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Grüner Veltliner
weißer Adler

Gatunek/rodzaj – Grüner Veltliner (100%)
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: 12,5 % - alkohol, 4,0 g/l – pozostałość cukru, 5,3 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Hollenburg, Wetterkreuz
Podłoże: konglomerat, łupkowe, wapienne, humus.
Wiek winorośli: 10-20 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w stalowych zbiornikach z kontrolowaną temperaturą.
Charakterystyka: kolor jasny, żółto-zielony. Typowo przyprawowo-pieprzowy aromat smakowy z bukietem ziołowym.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 8 - 10 °C
Serwowanie: bardzo dobrze pasuje do zimnej płyty, dań mięsnych, jak i rybnych.              

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Riesling Glockenberg

Nazwa: Glockenberg – został odznaczony
Gatunek/rodzaj – riesling (100%)
Rok produkcji: 2015, 2016
Analiza składu: 12,5 % - alkohol, 4,0 g/l – pozostałość cukru, 7,0 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, dookoła góry Göttweig
Podłoże: łupkowe, wapienne, humus
Wiek winorośli: 10-20 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, kontrolowany proces fermentacji w stalowych zbiornikach.
Charakterystyka: kolor jasnozielono-żółtawy, pełny bukiet. Smak: pestki, moreli, winogrona i dojrzałe gruszki. Soczyste, owocowe i eleganckie wino z lekko kwaskowatym smakiem, lekkie do picia.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 8 -10 °C
Serwowanie: grillowanej lub pieczonej ryby, zimnej płyty, owoców morza.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Riesling Reserve Eichbühel

Zamknięcie: zakrętka
Analiza składu: 13 % - alkohol, 6,9 g/l – pozostałość cukru, 7,0 g/l – kwas
Rok produkcji: 2015
Gatunek/rodzaj – Riesling (100%)
Nazwa: Kremstal dac Reserve
Wiek winorośli: 10-20 lat
Podłoże: konglomerat, łupkowe, wapienne, humus
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, na dużej powierzchni góry Göttweig.
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, kontrolowany proces fermentacji w stalowych zbiornikach.
Charakterystyka: kolor złoty, błyszczący. Bogaty bukiet owocowy, morelowo-brzoskwiniowy, dobrze komponujący z balansem kwasu. Elegancki bukiet, który długo pozostaje na ustach.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 8 - 10 °C
Serwowanie: bardzo dobrze pasuje do grillowanej lub pieczonej ryby, zimnej płyty i owoców morza oraz sushi.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Grüner Veltliner vom Löss

Gatunek/rodzaj: Grüner Vetliner (100%)
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: - 12,5% – alkohol, 2,9 g/l – pozostałość cukru, 5,0 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Furth, z dużej powierzchni Góry Göttweig
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus
Wiek winorośli: 30-40 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, kontrolowany proces fermentacji w stalowych zbiornikach.
Charakterystyka: błyszczący złoto-zielony kolor, klasyczny bukiet owocowy z klasyczną kompozycją przypraw, typową dla Vetlinera.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 8 - 10 °C
Serwowanie: idealnie pasuje do drobiu, cielęciny, królika i pieczonego karpia, jak również do zimnej płyty i potraw rybnych.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Grüner Veltliner Rosengarten

Gatunek/rodzaj: Grüner Veltliner (100%)
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: - 12,5% – alkohol, 2,9 g/l – pozostałość cukru, 5,0 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Hollenburg, Wetterkreuz
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus.
Wiek winorośli: 10-20 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w stalowych zbiornikach z kontrolowaną temperaturą.
Charakterystyka: wspaniały, świeży, owocowo-ziołowy smak z aromatem pieprzu.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 8 - 10 °C
Serwowanie: doskonale pasuje do drobiu, cielęciny, wołowiny, a także do zimnej płyty.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Chardonnay

Gatunek/rodzaj: Chardonnay 100 %
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: - 13,5% – alkohol, 1,4 g/l – pozostałość cukru, 6,9 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, na powierzchni Góry Göttweig
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus
Wiek winorośli: 20-30 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w stalowych zbiornikach, z automatyczną kontrolą temperatury.
Charakterystyka: jasny, żółto-zielony kolor, lekki i pełny smak. Aromat kwiatowo-orzechowy, ze świeżą limeta i jabłkiem.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 8 -10 °C
Serwowanie: ryby, owoce morza, mięsa (cielęcina). Dobrze pasuje do szparagów w sosie Hollondaise.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Gelber Muskateller

Gatunek/rodzaj: Gelber Muskateller (100%)
Rok produkcji: 2016
Analiza składu: - 12 % – alkohol, 2,8 g/l – pozostałość cukru, 7,5 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętkaMiejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, dookoła Góry Göttweig
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus
Wiek winorośli: 10 - 20 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane. Fermentacja w stalowych zbiornikach z automatyczną kontrolą temperatury.
Charakterystyka: kolor jasny, żółto-zielony. Typowy aromat czarnego bzu. Bogaty, owocowy, świeży smak.
Idealny czas pożycia: 2017 – 2020
Temperatura spożycia: 8 - 10 °C
Serwowanie: idealny aperitif. Pasuje do mocno przyprawianych dań kuchni indyjskiej, tajskiej oraz do serów (raclette).

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Der Junge

Gatunek/rodzaj: mieszane z: Frühroter Vetliner, Müllerthurgau, Grüner Vetliner, Gelber Muskateller.
Rok produkcji: 2016
Analiza składu: - 11,5% – alkohol, 5,0 g/l – pozostałość cukru, 6,6 g/l – reszta kwasu
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf
Podłoże: konglomerat, łupkowe, wapienne, humus
Wiek winorośli: 20-40 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w stalowych zbiornikach, z automatyczną kontrolą temperatury.
Charakterystyka: lekki zapach świeżych owoców egzotycznych.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2017
Temperatura spożycia: 8 -10 °C
Serwowanie: mięso, ryby, zimna płyta.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Grüner Sylvaner

Gatunek/rodzaj: Grüner Sylvaner
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: - 12,5% – alkohol, 6,5 g/l – pozostałość cukru, 5,8 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Hollenburg, Wetterkreuz
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus
Wiek winorośli: 10-20 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w zbiornikach stalowych z kontrolowaną temperaturą.
Charakterystyka: owocowy aromat dojrzałej gruszki i agrestu, zapach świeżego siana. Dodatkowo świeży cytrynowy bukiet.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 8 - 10 °C
Serwowanie: grillowane lub pieczone ryby, zimna płyta.

Czytaj więcej

blockwino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Grüner Veltliner

Gatunek/rodzaj: Grüner Veltliner

Rok produkcji: 2015

Analiza składu: - 12,5% – alkohol, 2,8 g/l – pozostałość cukru, 6,2 g/l – reszta kwasu

Zamknięcie: kapsel
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, dookoła góry Göttweig
Podłoże: łupkowe, wapienne, humus
Wiek winorośli: 20-40 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w stalowych zbiornikach, z automatyczną kontrolą temperatury.
Charakterystyka: kolor żółto-zielony, świeży bukiet z lekką nutą pieprzu. Sympatyczne wino, lekkie do picia.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2018
Temperatura spożycia: 8 -10 °C
Serwowanie: obiadu, zimnej płyty, ryb, serów.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Zweigelt

Gatunek/rodzaj: Zweigelt
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: - 12,5% – alkohol, 1,2 g/l – pozostałość cukru, 5,0 g/l – kwas
Zamknięcie: kapsel
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, dookoła góry Göttweig
Podłoże: łupkowe, wapienne, humus
Wiek winorośli: 20-40 lat
Zbierane ręcznie, fermentacja w całości, tzn. ze skórą, co gwarantuje kolor, dobry aromat i taninę. Przechowywane 12 miesięcy w drewnianych beczkach.
Charakterystyka: kolor ciemnej wiśni. Smak: wiśni, czerwonej porzeczki oraz truskawki. Aksamitne, łagodne, czerwone wino, którego smak długo pozostaje w ustach.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 14 -16 °C
Serwowanie: wędlin, zimnej płyty z mięsem, dziczyzną, serami.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Zweigelt 0,75l

Gatunek/rodzaj: Zweigelt
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: - 12,5% – alkohol, 1,2 g/l – pozostałość cukru, 5,0 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, dookoła góry Göttweig
Podłoże: łupkowe, wapienne, humus
Wiek winorośli: 20-40 lat
Zbierane ręcznie, fermentacja w całości, tzn. ze skórą, co gwarantuje kolor, dobry aromat i taninę. Przechowywane 12 miesięcy w drewnianych beczkach.
Charakterystyka: kolor ciemnej wiśni. Smak: wiśni, czerwonej porzeczki oraz truskawki. Aksamitne, łagodne, czerwone wino, którego smak długo pozostaje w ustach.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 14 -16 °C
Serwowanie: wędlin, zimnej płyty z mięsem, dziczyzną, serami.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

St. Laurent

Gatunek/rodzaj: St. Laurent (100%)
Rok produkcji: 2015
Analiza składu: - 13,0% – alkohol, 3,9 g/l – pozostałość cukru, 5,4 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, na dużej powierzchni góry Göttweig.
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus
Wiek winorośli: 20-40 lat
Zbierane ręcznie. Fermentacja owoców ze skórką dla uzyskania koloru, aromatu i taniny. Potem przechowywane przez 12 miesięcy w drewnianych beczkach.
Charakterystyka: delikatny aromat czerwonych winogron, malin i wiśni. Delikatny, owocowy smak, który długo utrzymuje się w ustach.
Idealny czas pożycia: 2016 – 2020
Temperatura spożycia: 14 - 16 °C
Serwowanie: bardzo dobrze pasuje do dziczyzny, jak również do pasztetu z dzika.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Eiswein - Zweigelt

Qualitätswein 16,5% Alk.

Delikatna miodowy dotyk, niuanse ciemnych jagód, łagodny na podniebieniu, przyjemnie kwaśny.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12 blurbottom

Cuveé Katharina

Gatunek/rodzaj – Cuveĕ z Zweigelt- Merlot-Cabernet Sauvignon

Rok produkcji: 2013

Analiza składu: 13,5 % - alkohol, 1,0 g/l – pozostałość cukru, 5,0 g/l – kwas

Zamknięcie: zakrętka

Miejsce uprawy: Hollenburg, Wetterkreuz

Podłoże: konglomerat, łupkowe, wapienne, humus

Zbierane ręcznie, fermentacja owoców w całości, tzn. ze skórą, co gwarantuje piękny kolor, dobry aromat, taninę. Następnie przechowywane jest przez 12 miesięcy w drewnianych beczkach.     

Charakterystyka: typowy smak barrique i wiśni. Delikatna tanina dobrze powiązana z drzewem.

Idealny czas pożycia: teraz i za 10-15 lat.

Temperatura spożycia: 14 - 16 °C

Serwowanie: do pieczeni mięsnej, dziczyzny, jak również do twardych serów.

Czytaj więcej

block--wino large-6 medium-12 small-12

Weißburgunder

Gatunek/rodzaj: Weiβburgunder (100 %)
Rok produkcji: 2016
Analiza składu: - 12,5% – alkohol, 3,5 g/l – pozostałość cukru, 6,8 g/l – kwas
Zamknięcie: zakrętka
Miejsce uprawy: Krustetten, gmina Paudorf, na powierzchni Góry Göttweig.
Podłoże: konglomerat, łupkowe, bogate w wapień i humus
Wiek winorośli: 40 - 50 lat
Zbierane ręcznie, delikatnie prasowane, fermentacja w stalowych zbiornikach, z automatyczną kontrolą temperatury.
Charakterystyka: błyszczący, jasnożółty , z delikatnym odcieniem zieleni. Pełny smak zielonych orzechów.
Idealny czas pożycia: 2017 – 2020
Temperatura spożycia: 8 - 10 °C
Serwowanie: dobrze pasuje do drobiu, warzyw, grzybów, jak również ryb.